Kitou Aya,thank you.

Weyh ,kenapa kau emotional sangat Aisyah?Takde apa apa.I just finished One liter Of Tears Special Episode.Which I don't have time to watch the special episode at hostel.Kali ni tengok sorang sorang.Tajuk dia memang 'sastera' sangat? Don't judge a drama by it's title.Memang sedih sangat cerita dia.Lakonan gempak Erika Sawajiri,Ryo Nishikido.Manusia Jepun yang buat saya menangis.They confess the characters so so so well.

Actually,drama One  Liter Of Tears is more touching than the movie.Dalam movie dia ada beberapa sebab yang saya tak suka.Ok ok.Where are we now?Drama.It's a tribute of true story of Kitou Aya.Dia meninggal sebab penyakit Spinocerebellar degeneration disease.Sah salah eja tu.Don't take it too serious.I've searched about this disease at wikipedia.Wo.*Rajinnya aku*Memang takde penawar.Punca penyakit memang misteri.Dr Mizuno dalam drama kata penyakit tu 'cruel' gila.

Ok.Kitou Aya mengalami simptom penyakit tu since 15.Simpton awal dia susah untuk jangka jarak sesuatu benda la.Kalau dah tak dapat jangka jarak benda dekat tu camne nak capai?Dan susah nak angkat benda berat.Susah nak jalan.Susah nak berdiri.Susah nak makan.Bedridden.Akhirnya kena bergantung kepada kerusi roda.Penyakit ni akan meragut semua yang penting .Cakap pesakit spinal cord pun susah nak faham.Senang tercekik.Kalau selsema senang kena pheunomia.Jangan tanya.Aku tak tahu tu menatang.

Kitou Aya ada tulis banyak phrases dalam diarinya.Perkembangan penyakit,kesedihan dia semua dia luahkan dalam diari.Aya memang tabah gila.Diari diari dia dibukukan dan untung 18,000 pada 2000 berapa tah =.= Tapi rasanya tahun ni ada jual lagi,Kitou meninggal umur 25 1980an.Lama kan?

Whether it's hard ,I have to live on -Aya-san-

Dalam drama dia ada tambah sikit.Contohnya Aya ada boyfriend,crush.Dalam movie semau related to the story.Ah.Search je la kat youtube.Semua ada 11 episode.

Erika as Ikeuchi Aya in One Liter Of Tears.


Real Kitou Aya.




Aku suka lagu ni gila gila ah.sedih.


Sebab -sebab aku tak suka movie dia :

-pelakon utama dia senior aya dalam one liter of tears =.=
-tak mantap
-banyak sangat cut dia.
-terlalu skip to the point

Siapa yang baca ni tanpa tengok movie/drama memanggggggggggggg .

2 comments:

Yumida said...

haha..sy la....x penah tgk drama ni..tp bila citer part ni..cam nk p tgk skrg! mmg sedih giler ker?

follower ke 543

Siti Nur Aisyah said...

Try watch it.Memang sedih.And thanks follow!;) I will follow back ASAP